6421 L spoločné stravovanie

Charakteristika absolventa                                     

Absolvent študijného odboru je kvalifikovaný pracovník, pripravený pre samostatnú prácu v rôznych oblastiach spoločného stravovania.

Pre kvalifikovaný výkon uvedených činností je absolvent školy dostatočne adaptabilný, logicky  mysliaci, schopný aplikovať nadobudnuté vedomosti a zručnosti pri samostatnom riešení osobných, ako aj pracovných problémov. Je samostatný v konaní, trvalo sa zaujíma o svoj osobný vývoj, používa moderné metódy a formy podnikateľskej činnosti, ovláda dôležité manuálne zručnosti odborného charakteru, cieľavedome, rozvážne a rozhodne koná v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami humanizmu a demokracie.

Je schopný samostatne vypracovať podnikateľský plán vo všetkých detailoch a v celistvosti vo všetkých fázach jeho realizácie v praxi, ekonomicky hodnotiť rozsah investičnej činnosti a určiť jej účelnosť, vypočítať veľkosť rizík podnikania.

 Absolvent tohto študijného odboru vie tvorivo aplikovať zákonitosti ekonomiky v podmienkach voľného trhu na mikro a makroekonomickej úrovni, správne a účelne aplikovať ekonomické zákony v podnikateľskej praxi, problematiku manažmentu ľudských zdrojov v pracovných činnostiach jednotlivo ako aj v skupinách, teóriu a metodiku motivácie a racionalizovania všetkých výrobných zdrojov, základy psychológie práce a možnosti jej aplikácie v pracovných kolektívoch, všetky atribúty podnikania v celej komplexnosti od plánovania cez prevádzkovanie súkromného podniku až po finalizáciu výroby, alebo služby v súlade s podmienkami daného ekonomického myslenia, tvorivo aplikovať zásady marketingu v integráciách spoločenských potrieb pri zohľadnení požiadaviek podnikateľskej etiky a legislatívy, používať výpočtovú techniku na spracovanie dát a evidenčné účely, na efektívnu hospodársku korešpondenciu a ekonomické rozbory a prognózy, predpísanú a nutnú účtovnú evidenciu, platnú legislatívu spojenú s podnikaním, zásady kultúrneho správania sa na verejnosti, na obchodných rokovaniach, pri nadviazaní obchodných partnerských vzťahov v tuzemsku a v zahraničí a pri styku so zákazníkmi, správne a účelne aplikovať odborné vedomosti a zručnosti v praxi. Absolvent získa vedomosti a zručnosti umožňujúce uplatnenie na pracovnom trhu v SR, ale aj v rámci EÚ.

Absolvent vie tiež pochopiť a vážiť si hodnotu ľudskej práce a peňazí ako jedného z prostriedkov jej vyjadrenia.

Absolvent školy sa môže po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky uchádzať o vysokoškolské štúdium.

 

Absolvent študijného odboru spĺňa tieto požiadavky

 Požiadavky na absolventa  v oblasti všeobecného vzdelávania

 Absolvent tohto študijného odboru má  nasledovné vedomosti, schopnosti a návyky:

- potrebnú slovnú zásobu, vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom prejave

- znalosť dejín slovenského národa, európskych a svetových dejín

- aktívnu znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka slovom a písmom

- znalosť základov stredoškolskej matematiky

- potrebné znalosti základov ekológie

- nevyhnutnú znalosť základov integrácie človeka a prírodného prostredia

- znalosť a spôsobilosť aplikovať vo svojom živote a práci etické a občianske princípy

  demokratickej spoločnosti

- znalosť základov komunikácie v medziľudskom styku

- znalosť prostriedkov moderných informačných a komunikačných technológií  

  a spôsoby efektívnej práce s informáciami

- telesnú zdatnosť a pohybovú kultúru ako nevyhnutného predpokladu pre zdravý  

  a plnohodnotný život a výkon povolania.

Požiadavky na absolventa v oblasti odborného vzdelávania

Požadované odborné vedomosti

Absolvent tohto študijného odboru  pozná:

-       základné ekonomické pojmy a vzťahy

-       základy mikroekonómie, najmä však ekonomiku v oblasti remesiel a služieb

-       formy a organizáciu podnikania

-       základy marketingu

-       základy práva vzťahujúceho sa k študovanému odboru 

-       základy manažmentu a manažérskej činnosti  

-       techniky spoločenskej komunikácie, komunikácie s obchodnými partnermi,

zákazníkmi  a spolupracovníkmi; zásady profesijnej etiky a spoločenského správania 

 

Absolvent študijného odboru  vie:

-       realizovať základné aktivity potrebné k založeniu a prevádzkovaniu podnikateľskej  činnosti fyzickej osoby (živnostenské podnikanie), ako aj právnickej osoby (obchodné spoločnosti)

-       spracovať jednoduchý podnikateľský projekt

-       spracovať ekonomické informácie s využitím informačnej technológie; komunikovať elektronickou poštou; získavať informácie z otvorených zdrojov, najmä z celosvetovej  siete Internet

-       ovládať základné princípy marketingu a používanie marketingových nástrojov

-       zostaviť jednoduchý plán prieskumu trhu, realizovať ho a vyhodnotiť

-       poznať a dodržiavať platnú legislatívu

-       spolupracovať s organizáciami poskytujúcimi služby podniku, najmä s peňažnými ústavmi, poisťovňami, poštou, telekomunikáciami, dopravcami atď.

-       viesť samostatne jednoduché účtovníctvo a pracovať s osnovami podvojného účtovníctva

-       viesť obchodnú korešpondenciu podniku; poznať vnútropodnikovú organizáciu písomného styku .

 

 Učebný plán študijného odboru 6421 L spoločné stravovanie

platný od 01.09.2019 pre 1. aj 2. ročník

Škola (názov, adresa)

Stredná odborná škola obchodu a služieb

Ul. P. Jilemnického 24,  912 50 Trenčín

Názov ŠkVP

Hotelierstvo a gastronómia

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6421 L spoločné stravovanie

Stupeň vzdelania

stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia

2 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

Spolu

VŠEOBECNÉ VZDELÁVANIE

15

14

29

Slovenský jazyk a literatúra a)

4

5

9

Cudzí jazyk a)

4

5

9

Dejepis b)

1

1

2

Biológia c)

1

-

1

Matematika d)

2

2

4

Informatika  d)

2

-

2

Telesná a športová výchova e)

1

1

2

ODBORNÉ VZDELÁVANIE

20

20

40

Teoretické vyučovanie

12

10

22

Ekonomika

2

2

4

Technika prevádzky

3

2

5

Úvod do sveta práce

1

-

1

Účtovníctvo

2

2

4

Cestovný ruch

2

2

4

Marketing

2

2

4

Praktické vyučovanie

8

10

18

Praktická komunikácia

2

-

2

Aplikovaná informatika

-

2

2

Praktická korešpondencia

2

2

4

Odborné zručnosti (Praktické cvičenia)  f)

4

6

10

Spolu

35

34

69

 

Prehľad využitia týždňov v mesiacoch september - jún:

Činnosť

1. ročník

2. ročník

Vyučovanie podľa rozpisu

33

30

Maturitná skúška g)

-

1

Časová rezerva 

(účasť na odborných akciách, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie, účelové kurzy, opakovanie učiva,  ai.)

 

7

 

6

Spolu týždňov

40

37


Poznámky k učebnému plánu:

 

a) Trieda sa môže deliť na skupiny podľa súčasne platnej legislatívy. Výučba slovenského jazyka a literatúry sa v tomto študijnom odbore realizuje  s dotáciou minimálne 4 hodiny týždenne v 1.ročníku a 5 hodín týždenne v 2.ročníku. Podľa podmienok a potreby školy sa z jazykov: anglický, nemecký, francúzsky, ruský a španielsky, vyučujú v tomto študijnom odbore jazyk anglický a jazyk nemecký. Výučba prvého cudzieho jazyka sa realizuje s dotáciou minimálne 3 hodiny týždenne v 1.ročníku a 4 hodiny týždenne v 2.ročníku.

 

b) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Človek a spoločnosť“ je predmet dejepis. 

 

c) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Človek a príroda“ je predmet biológia.

 

d) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Matematika a práca s informáciami“ sú predmety matematika a informatika, ktoré sa vyučujú podľa ich účelu v danom odbore štúdia.

 

e) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Zdravie a pohyb“ je predmet telesná a športová výchova. Predmet telesná a športová výchova možno v dennej forme štúdia vyučovať aj v popoludňajších hodinách a spájať ju do viachodinových celkov. 

 

f)  Predmet odborné zručnosti prebieha v odbornej učebni.

 

g) Hodnotenie a klasifikácia vyučovacích predmetov sa riadi všeobecne záväznými právnym predpismi.