6445 K kuchár

4-ročný študijný odbor

Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie a dodatok k vysvedčeniu o maturitnej skúške, výučný list

Absolvent samostatne zvládne práce spojené s prípravou bežných a náročných jedál, vie ošetrovať a skladovať potraviny, zostaviť jedálny lístok, má poznatky o základoch stolovania, vie vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov, účtovať objednávky. Práca v reštauračných a hotelových zariadeniach.

Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.

Absolvent po 4. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 4 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu kuchára - kuchárky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Zdravotné požiadavky: na prijatie do učebného odboru kuchár prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.

Učebný plán:

Názov ŠkVP

Hotelierstvo a gastronómia

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6445 K kuchár  

Stupeň vzdelania

úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia

4 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.

2.

3.

4.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

20

18

12

11

61

Slovenský jazyk a literatúra

3

3

3

3

12

Prvý cudzí jazyk a)

4

4

4

4

16

Druhý cudzí jazyk a)

3

3

2

2

10

Etická výchova / Náboženská výchova b)

1

1

-

-

2

Dejepis

1

1

-

-

2

Občianska náuka

1

1

1

-

3

Geografia

-

1

-

-

1

Chémia

2

-

-

-

2

Matematika

2

1

1

1

5

Informatika

1

1

-

-

2

Telesná a športová výchova c)

2

2

1

1

6

Odborné predmety

15

17

22

22

76

Teoretické vzdelávanie

9

9

6

8

32

Ekonomika

2

2

1

1

6

Podnikanie v hotelierstve a gastronómii a)

-

-

-

2

2

Cestovný ruch

-

-

2

-

2

Administratíva a korešpondencia

2

-

-

-

2

Účtovníctvo

-

-

-

2

2

Potraviny a výživa

-

2

-

-

2

Technológia prípravy pokrmov  f)

3

3

2

2

10

Technika obsluhy  f)

1

1

-

-

2

Komunikácia v praxi

1

1

-

-

2

Aplikovaná informatika a)

-

-

1

1

2

Praktické vzdelávanie

6

8

16

14

44

Cvičenia z technológie a techniky obsluhy

-

2

2

-

4

Odborný výcvik e)

6

6

14

14

40

Voliteľné predmety

 

 

1

1

2

Úvod do sveta práce 

-

-

-

1

1

Manažment osobných financií  d)

-

-

1

-

1

Komunikácia v cudzom jazyku  d)

-

-

1

1

2

Nepovinné predmety

00000000

 

 

 

 

Modelovanie hotelovej prevádzky

– ––_-–

1

-

-

1

Spolu

35

35

35

34

139

Účelové kurzy / cvičenia

 

 

 

 

 

Kurz pohybových aktivít v prírode

5 dní

5 dní

-

-

10 dní

Kurz na ochranu života a zdravia g)

-

-

3 dni

-

3 dni

Účelové cvičenia h)

2 dni

2 dni

-

-

4 dni


Fotogaléria

Video