Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín, Ul. P. Jilemnického 24, 911 01 Trenčín používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosostn.sk. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
SOŠ obchodu a služieb Trenčín Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • TSK Erb Facebook
    • TSK Erb Instagram
  • Odbory
  • Voľné pracovné pozície
  • Prenájom
  • Hlavná stránka
  • Škola
    • Deň otvorených dverí 2024
    • Voľné pracovné pozície
    • Virtuálna prehliadka školy
    • Vedenie školy
    • Školský parlament
    • Školský poriadok
    • História školy
    • Školské prevádzky
    • Prenájom
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Priamy nájom
    • Verejné obstarávanie
    • Protispoločenská činnosť
    • Prístup k informáciám
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
    • ŠTUDIJNÉ
    • UČEBNÉ
    • Nadstavbové štúdium
  • Vyučovanie
    • Pedagogicko-organizačné pokyny 2025/2026
    • Termíny prázdnin
    • Aktualizovaná novela školského zákona č. 290/2024 Z.z.
    • Triedy a odbory 2025/2026
    • NAJtrieda Jilemáku
    • Záujmové krúžky
    • Praktická príprava
    • Maturita 2025
    • SOČ
    • Neformálne vzdelávanie
    • Žiacka knižka
    • Rozvrh
    • Zastupovanie
  • Prijímacie konanie
    • 2. kolo prijímacích skúšok pre 2025/2026
    • Výsledky prijímacieho konania 2. kolo
    • Výsledky prijímacieho konania pre školský rok 2025/2026
    • Informácie k prijímaciemu konaniu
    • Odbory pre 2025/2026
    • Nadstavbové štúdium
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026
    • Duálny systém
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre šk. rok 2026/2027
    • Zoznam zamestnávateľov pre duálne vzdelávanie
  • Projekty
    • Projekt Debarierizácia škôl a školských zariadení
    • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III
    • School Food Climate Challenge – Zmeňme svet prostredníctvom jedla
    • Projekt School Food Climate Challenge
    • Projekt - Participatívny rozpočet na stredných školách v TSK
    • Výzva Zážitkové vzdelávanie
    • Enviroprojekt 2022
    • Projekt Recyklohry
    • Program Skutočne zdravá škola
    • Zdravotnícky pracovník v strednej škole
    • Peer review – Kvalita školy
    • Program Erasmus plus vytvára základy pre medzinárodné partnerstvá škôl
    • Projekt FinQ
    • Spolu úspešnejší 2021
    • Moderná škola-základ úspechu
    • PP Program pre školy
    • Výučba v reálnych podmienkach ako modul škola realitou 2
  • Poradenstvo
    • Žiadosť o podporné opatrenia
    • Školský podporný tím
    • Školský špeciálny pedagóg
    • Školský psychológ
    • Školský psychológ
    • Výchovný poradca
    • Pedagogickí asistenti
    • Zdravotnícky pracovník
    • Školský digitálny koordinátor
    • Kariérový poradca
    • Koordinátor prevencie
    • Kontaktný policajt
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • ISIC/EURO<26
  • Kontakt

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy:
    Ul. P. Jilemnického 24
    912 50 Trenčín

     

    Telefón: +421 32 65 097 11
    Email školy: info@sosostn.sk

  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram
  • English
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Aktuality
  3. Dobrodružstvo pri obžinkoch na Jilemáku

Dobrodružstvo pri obžinkoch na Jilemáku

Na Jilemáku sa oslavovali obžinky!

V piatok - 7.4.2017  si školská jedáleň Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne pocestovala v čase a zmenila sa na kaštieľ grófky Eržiky Hrabovskej. Napísané slovami slávneho slovenského dramatika Jána Palárika predstavovali na celom panstve Jilemáckom ženci a žnice úrodu vzdelania svojho v podobe obžinkov radostných.

Tento národný ples všetkých roduverných Slovákov sa totiž stal témou praktickej maturitnej skúšky študentov 5. HA odboru hotelová akadémia.

Tému „gastrodivadla“ pod názvom Dobrodružstvo pri obžinkoch  si študenti zvolili spoločne: „Veľmi dlho sme premýšľali nad témou aj tvorivým spracovaním našej  praktickej maturity. Rozhodne sme nechceli zaostávať v najmodernejších gastronomických trendoch, ani usporiadať priemerné podujatie. Chceli sme ponúknuť niečo jedinečné, na čo by naši hostia len tak nezabudli. Práve preto sme sa rozhodli vrátiť sa v čase a pripomenúť si zvyky, tradície a kultúru našich predkov,“ povedala hlavná manažérka akcie Gabriela Oravcová.

Celé podujatie sa nieslo v duchu slovenského folklóru. Už pri vstupe do školy bolo cítiť atmosféru minulosti. Študenti si dali záležať na každom detaile. Zo vstupnej haly vytvorili ilúziu slovenskej dedinky so starými pracovnými nástrojmi, krčahmi aj taniermi, na malom dvorci v sene pobehovali sliepky a hostí vítal bača s bačicou v sprievode veľkého salašníckeho psa. Nechýbali ľudové piesne, vyhrávanie excelentného huslistu v kroji, inak nášho mladšieho spolužiaka, študenti v nádherných tradičných krojoch trenčianskeho regiónu a vítanie ako inak – chlebom, soľou a bošáckou slivovicou.

Zo školskej jedálne sa však stala veľká hodovňa v kaštieli Palárikovej grófky Eržiky z jeho známej veselohry Zmierenie. Návštevníci tak mohli na vlastnej koži pocítiť rozdiel medzi spoločenskými vrstvami v minulosti.

Maturitný večer otvoril folklórny súbor Drienovec ľudovým tancom. Po úvodnom príhovore hlavnej manažérky a otvorení praktickej maturity  sa už začalo prvé z troch dejstiev divadla, v ktorom účinkovali študenti z 5. HA – tvorivý animačný tím. Hlavná myšlienka divadla ostala zachovaná – snaha poukázať na toleranciu, porozumenie a zmierenie medzi národmi a tiež spoločenskými vrstvami. Nemohol chýbať boj proti odrodilstvu, oslava vlastenectva, úcta k rodnému jazyku a samozrejme láska. Dvojitá zámena postáv, humorné situácie a komické zápletky tak nielen vyplnili priestor medzi podávanými špecialitami „zámockej kuchyne“, ale vyčarili úsmev na tvári všetkým, dokonca aj samotným hercom.

Keďže pozvaní hostia hodovali v kaštieli, študenti zvolili zložitú obsluhu s prvkami banketu. Jedlá a nápoje v podávanom menu pripravili z tradičných ingrediencií, ktoré sa používali v 19. storočí. Šikovný šéfkuchár František Ondrášek so svojím kuchárskym tímom ich prezentoval vo forme modernej gastronómie.

Čašníci podávali  nefiltrované pivo Staroprameň, ktoré sa krásne snúbilo s predjedlom -terinkou z králika na domácom špaldovom chlebíku dozdobenou sezamovými semiačkami.

Nasledovala tradičná polievka Slovákov – demikát – s charakteristickou chuťou bryndze podávaná s vajíčkovou strúhankou a chrumkavým slaninkovým chipsom.

Hlavné jedlo sa servírovalo s pohárom lahodného vína – Cabernet Sauvignon – červeného akostného vína s prívlastkom neskorý zber. Toto víno so svojou príjemnou vôňou a korenistou egrešovou chuťou úžasne ladilo s hovädzími líčkami – výborným mäsom,

ktoré sa kedysi do obchodu vôbec nedostávalo, pretože si ho mäsiari nechávali pre seba. Líčka kuchári pripravili metódou „braising“, čo je  pomalé pečenie a dusenie vo vlastnej šťave, pričom kolagény v mäse sa zmenia na želatínu. Nakoľko náš kuchársky tím dodržal všetky výrobné postupy, mäso bolo také mäkučké a jemné, že si ho hostia mohli odkrojiť spokojne aj lyžičkou. Prílohou  bolo krémové pyré pozostávajúce zo zemiakov, póru, masla a mlieka.

Sladkou bodkou na záver sa stal makovník podávaný s pohárom tradičného ríbezľového ovocného vína. Nadýchaný makový koláčik bez múky  s vanilkovým pudingom a flambovanou omáčkou  z malín s lahodnou espresso kávičkou sa stal skvelým gastronomickým zážitkom v závere maturitného hodovania.

Študenti si ešte pre hostí pripravili netradičnú módnu prehliadku krojov z rôznych oblastí Slovenska – predovšetkým však z trenčianskeho regiónu, pri ktorej im pomohli mladší žiaci, za čo im, rovnako ako aj sponzorom a konzultantom praktickej maturitnej skúšky patrí veľká vďaka.

Maturanti na konci podujatia zožali mimoriadny úspech v podobe dlhého potlesku a „standing ovation“ od hodovníkov. Okrem úľavy a radosti z vydarenej praktickej skúšky sa tak na mnohých mladých tvárach objavili aj slzy dojatia.

Spokojnosť teda zavládla na oboch stranách, preto veríme, že nás naše „Jilemácke panstvo“ dobre pripravilo na  vlastnú profesionálnu dráhu – na náš let z bezpečného hniezda, v ktorom sme strávili 5 rokov intenzívnej prípravy. Držte nám preto palce, aby naša cesta životom bola rovnako krásna ako akcia, ktorú máme za sebou.

-V.HA-


Fotogaléria

Bez názvu
dezert
dievčatá
DSC_0091
flambovanie
hlavne jedlo
hostina
kroje prehliadka
kroje
kuchárky
kuchársky tím
manazerka+divadlo+kuchyňa
manažérka podujatia+manažérka čašníkov
nápoje
nevadiuzjetodobreplagatfinaly4
prípitok
sála
spoločná foto
sponzor
tabula
Bez názvu
dezert
dievčatá
DSC_0091
flambovanie
hlavne jedlo
hostina
kroje prehliadka
kroje
kuchárky
kuchársky tím
manazerka+divadlo+kuchyňa
manažérka podujatia+manažérka čašníkov
nápoje
nevadiuzjetodobreplagatfinaly4
prípitok
sála
spoločná foto
sponzor
tabula

Videogaléria

Vytlačiť

Partneri

Tesco
MCDonalds
Panorama TN
Mercedes TN
Leoni
Kursalon
Kúpele TT
Kaufland
Nay
DM
Billa
Lidl

Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • Škola
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
  • Vyučovanie
  • Prijímacie konanie
  • Projekty
  • Poradenstvo
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • ISIC/EURO<26
  • Kontakt
  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram

Adresa školy:
Ul. P. Jilemnického 24
912 50 Trenčín

 

Telefón: +421 32 65 097 11
Email školy: info@sosostn.sk

Generuje CMS BUXUS
Cookies nastavenie | Cookies - viac informácií | Vyhlásenie o prístupnosti | Ochrana osobných údajov | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu