Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín, Ul. P. Jilemnického 24, 911 01 Trenčín používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosostn.sk. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
SOŠ obchodu a služieb Trenčín Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • TSK Erb Facebook
    • TSK Erb Instagram
  • Odbory
  • Voľné pracovné pozície
  • Prenájom
  • Hlavná stránka
  • Škola
    • Deň otvorených dverí 2024
    • Voľné pracovné pozície
    • Virtuálna prehliadka školy
    • Vedenie školy
    • Školský parlament
    • Školský poriadok
    • História školy
    • Školské prevádzky
    • Prenájom
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Priamy nájom
    • Verejné obstarávanie
    • Protispoločenská činnosť
    • Prístup k informáciám
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
    • ŠTUDIJNÉ
    • UČEBNÉ
    • Nadstavbové štúdium
  • Vyučovanie
    • Pedagogicko-organizačné pokyny 2025/2026
    • Termíny prázdnin
    • Aktualizovaná novela školského zákona č. 290/2024 Z.z.
    • Triedy a odbory 2025/2026
    • NAJtrieda Jilemáku
    • Záujmové krúžky
    • Praktická príprava
    • Maturita 2025
    • SOČ
    • Neformálne vzdelávanie
    • Žiacka knižka
    • Rozvrh
    • Zastupovanie
  • Prijímacie konanie
    • 2. kolo prijímacích skúšok pre 2025/2026
    • Výsledky prijímacieho konania 2. kolo
    • Výsledky prijímacieho konania pre školský rok 2025/2026
    • Informácie k prijímaciemu konaniu
    • Odbory pre 2025/2026
    • Nadstavbové štúdium
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026
    • Duálny systém
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre šk. rok 2026/2027
    • Zoznam zamestnávateľov pre duálne vzdelávanie
  • Projekty
    • Projekt Debarierizácia škôl a školských zariadení
    • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III
    • School Food Climate Challenge – Zmeňme svet prostredníctvom jedla
    • Projekt School Food Climate Challenge
    • Projekt - Participatívny rozpočet na stredných školách v TSK
    • Výzva Zážitkové vzdelávanie
    • Enviroprojekt 2022
    • Projekt Recyklohry
    • Program Skutočne zdravá škola
    • Zdravotnícky pracovník v strednej škole
    • Peer review – Kvalita školy
    • Program Erasmus plus vytvára základy pre medzinárodné partnerstvá škôl
    • Projekt FinQ
    • Spolu úspešnejší 2021
    • Moderná škola-základ úspechu
    • PP Program pre školy
    • Výučba v reálnych podmienkach ako modul škola realitou 2
  • Poradenstvo
    • Žiadosť o podporné opatrenia
    • Školský podporný tím
    • Školský špeciálny pedagóg
    • Školský psychológ
    • Školský psychológ
    • Výchovný poradca
    • Pedagogickí asistenti
    • Zdravotnícky pracovník
    • Školský digitálny koordinátor
    • Kariérový poradca
    • Koordinátor prevencie
    • Kontaktný policajt
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • ISIC/EURO<26
  • Kontakt

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy:
    Ul. P. Jilemnického 24
    912 50 Trenčín

     

    Telefón: +421 32 65 097 11
    Email školy: info@sosostn.sk

  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram
  • English
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Aktuality
  3. Zaujímavá beseda o pestovaní kávy a cukrovej trstiny s pestovateľom z Kolombie

Zaujímavá beseda o pestovaní kávy a cukrovej trstiny s pestovateľom z Kolombie

Dňa 11.11.2022 sme sa trieda II.HA s pani učiteľkou Šargavou zúčastnili besedy venovanej pestovaniu a spracúvaniu kávy a cukrovej trstiny. O káve nám rozprával pán Bolodymir, ktorý pochádza z Kolumbie a pestovaniu kávy sa venuje už 15 rokov.

Dozvedeli sme sa že kávovník sa sadí do kompostu vytvoreného napríklad zo zmesi kuchynského odpadu, kde sa nechá vyklíčiť. Potom sa čaká približne tri roky, keď kávovník rodí také plody, ktoré sú  vhodné na spracovanie. Takto sa kávové plody môžu oberať približne sedem rokov, kým kávovníky nie sú príliš vysoké. Kávovník na svoj rast  potrebuje striedanie dažďových a suchých období. To sa stáva v poslednej dobe v dôsledku klimatických zmien problémom.  Keď dlho trvá obdobie dažďov, môžu na kávovníkoch vznikať plesne a kávová hrdza (parazitická huba), posuv drahocennej kompostovej pôdy alebo pri otepľovaní výskyt škodcov.

Kávovníkové čerešne sa po dozretí oberajú ručne. Potom nasleduje proces fermentácie, kde sa čerešne premávajú v špeciálnych nádobách. Tento proces sa robí, aby sa kávové zrná oddelili od dužiny a šupky. Vodu potom používajú na polievanie a zrnká sa  prenesú na sitá, ktoré sú vyvýšené a prekryté, aby sa predišlo kontaminácii. Počas sušenia pomocou slnečného žiarenia a vzduchu sa kávové zrná musia otáčať. Ak by sa zrná nepresúvali, mohli by začať fermentovať alebo hniť. Kvalitne vysušené zrná obsahujú 10-12% vody v sušine. Sušenie kávy je veľmi dôležitou súčasťou spracovania kávy, pretože ovplyvňuje následnú chuť kávy. Po spracovaní sa káva balí  do označených vriec a prípravy sa na prevoz a ďalšie spracovanie.

Problémom pestovateľov je neustále kolísanie ceny kávy na trhu a rastúce životné a hospodárske náklady spôsobené hospodárskou krízou. Aj z toho  dôvodu začal pán Bolodymir na svojej farme okrem kávy, pestovať aj cukrovú trstinu. Z predaja kávy mal finančný príjem iba raz za rok - januári, keď kávu predal. Trstinu zberá celý rok, spracováva ju na cukor. Nižšie, ale pravidelné sumy  zarába priebežne počas celého roka.

Na besede sme  vstúpili do života kolumbijského farmára. Pán Bolodymir nám úprimne porozprával o svojom živote, o pomoci , ktorú poskytuje drobným pestovateľom organizácia FAIRTRADE. Zaisťuje im istotu stabilného príjmu, ponúka prístup k poradenstvu pomocou konzultantov, ktorí školia a vzdelávajú pestovateľov, zlepšuje ich životné podmienky a ponúka alternatívu. Pomôcť v zlepšovaní životných a pracovných podmienok pestovateľov a podpore ochrany životného prostredia môžeme aj my, kúpou kávy so známkou FAIRTRADE.

K dispozícii sme mali aj vzorky kávy v rôznych štádiách spracovania.

Pán Bolodymir, skromný človek sa s nami rozlúčil peknou vetou:

„Kým som prišiel sem k vám, myslel som si, že existuje iba jeden svet. Ten, ktorý poznám ja. Teraz som zistil, že tých svetov je viac. Ten váš, je úplne iný. Ale je to na nás, či si budeme pomáhať a tieto svety spájať.“

 

Vanesa Hertelová a Monika Tomaničková  II.HA


Vytlačiť

Partneri

Tesco
MCDonalds
Panorama TN
Mercedes TN
Leoni
Kursalon
Kúpele TT
Kaufland
Nay
DM
Billa
Lidl

Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • Škola
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
  • Vyučovanie
  • Prijímacie konanie
  • Projekty
  • Poradenstvo
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • ISIC/EURO<26
  • Kontakt
  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram

Adresa školy:
Ul. P. Jilemnického 24
912 50 Trenčín

 

Telefón: +421 32 65 097 11
Email školy: info@sosostn.sk

Generuje CMS BUXUS
Cookies nastavenie | Cookies - viac informácií | Vyhlásenie o prístupnosti | Ochrana osobných údajov | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu