Hotelierstvo a gastronómia

Študijné odbory

  • hotelová akadémia 6323 K
  • čašník servírka 6444 K
  • kuchár  6445 K

Učebné odbory

  • cukrár 2964 H
  • čašník, servírka 6444 H
  • kuchár 6445 H
  • hostinský, hostinská 6489 H

Hotelová akadémia 6323 K

Absolvent študijného odboru hotelová akadémia je po päťročnom štúdiu kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný riešiť praktické problémy podnikateľskej praxe v hotelierstve a v spoločnom stravovaní. Kvalifikovanie organizuje a riadi hospodársku činnosť a prevádzku v zariadeniach reštauračného stravovania, účelového spoločného stravovania a v zariadeniach prechodného ubytovania. Po vykonaní záverečnej skúšky sú žiaci pripravení pre úspešné vykonávanie praktických odborných činností, ktoré súvisia s technikou obsluhy, stolovaním a technológiou prípravy jedál.

Po ukončení päťročného štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a je schopný samostatne podnikať. Absolventi hotelovej akadémie sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách, hlavne so zameraním na cestovný ruch, spoločné stravovanie a príbuzné odbory ak si doplnia vedomosti z matematiky vo voliteľnom predmete. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností musí mať absolvent široký odborný profil doplnený všeobecným vzdelaním. Má byť adaptibilný pre prácu v príbuzných odboroch, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti v praxi a používať racionálne metódy práce, ovládať práce podnikateľa, dôležité manuálne zručnosti, realizovať podnikateľské zámery. Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť absolventa, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.

Počas štúdia nadobudnú študenti znalosť 2 resp. 3 cudzích jazykov (NEJ, AJ, FRJ, RJ) na úrovni, ktorá im umožní plynule vyjadrovanie sa a komunikáciu s cudzincami. Absolvent je schopný zvládnuť zásady prípravy podnikateľských plánov a rozvoja podnikateľských činností v podmienkach trhovej ekonomiky, zásady jednoduchej a zložitej obsluhy, princípy a technologické postupy prípravy pokrmov. Absolvent tohoto štúdia vie využívať počítač v manažmente podniku a pracovať s prostriedkami kancelárskej a záznamovej techniky. Vie viesť jednoduché a podvojné účtovníctvo malých a stredných podnikateľských subjektov

Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav.

 

 

Čašník, Servírka 6444 K

Absolvent študijného odboru 6444 K 00 čašník je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.

Absolvent po 4. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 4 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav bez poruchy funkcií nosného a pohybového systému. Uchádzač nesmie trpieť alergickým ochorením kože, najmä rúk a tváre, alergickým ochorením dýchacích ciest, srdcovými, cievnymi a psychickými chorobami. Musí mať dobrý sluch a zrak

Kuchár 6445 K

Absolvent študijného odboru 6445 K 00 kuchár je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.

Absolvent po 4. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 4 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu kuchára - kuchárky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Zdravotné požiadavky: na prijatie do učebného odboru kuchár prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov

Cukrár 2964 H

Absolventi tohto odboru sa zameriavajú na prípravu cukrárskych polotovarov, korpusov, hotových výrobkov a zmrzlín tvarovaním, pečením, varením, plnením, krájaním a ďalšou úpravou vrátane ich umeleckého výtvarného spracovania. Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať. Po úspešnom ukončení štúdia získajú výučný list a môže pokračovať v nadstavbovom štúdiu v odbore spoločné stravovanie v našej SOŠ, a získať maturitné vysvedčenie, ktoré mu umožňuje prihlásiť sa na vysokú školu alebo pracovať v strednom manažmente v spoločnom stravovaní

Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav. Prekážkou prijatia sú poruchy pohybového ústrojenstva (chrbtica, horné a dolné končatiny), dýchacích ciest, chronické a alergické ochorenia kože, tráviaceho ústrojenstva, psychické poruchy, závrate a závratové stavy, ako aj závažné poruchy zraku. Uchádzači nemôžu byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru cukrár sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre pracovníkov v potravinárstve. Do učebného odboru môžu byť prijatí uchádzači, ktorých zdravotný stav posúdil a písomne potvrdil lekár.

Čašník 6444 H

Absolvent tohto učebného odboru je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník. Absolvent ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent môže vykonávať funkciu čašníka – servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania, je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Kuchár 6445 H

Absolvent učebného odboru 6445 H 00 kuchár je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.

Absolvent po 3. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 3 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu kuchára - kuchárky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav. Prekážkou prijatia sú chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest, porucha čuchu a diabetes mellitus.

Hostinský 6489 H

Učebný odbor 6489 H 00 hostinský pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe a príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania, prípadne môže po splnení právnych podmienok pracovať ako živnostník. Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej časti vzdelávania je príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku. V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a príprava zameraná na vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy etickej a náboženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského správania a spoločenského protokolu. V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie, informatiky. Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných a voliteľných predmetov učebného plánu.

V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín a výživy, techniku prevádzky a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje v 1. – 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.

Zdravotné požiadavky na uchádzača:
Na prijatie do učebného odboru 6489 H 00 hostinský prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.