6489 H hostinský, hostinská
3-ročný učebný odbor
Doklad o vzdelaní: výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške
Absolvent ovláda technologické postupy bežných jedál a náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ovláda techniku obsluhy, vie podávať informácie o jedlách, nápojoch a ubytovacích službách, vie pracovať s registračnou pokladnicou, príprava je zameraná na prácu kuchára a čašníka. Práca v reštauračných a ubytovacích službách.
Učebný odbor pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe a príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania, prípadne môže po splnení právnych podmienok pracovať ako živnostník.
V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín a výživy, techniku prevádzky a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje v 1. – 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.
Zdravotné požiadavky na uchádzača:
Na prijatie do učebného odboru 6489 H 00 hostinský prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest. Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.
Učebný plán:
|
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||||
|
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
||||
|
Kód a názov učebného odboru |
6489 H hostinský, hostinská |
||||
|
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
||||
|
Dĺžka štúdia |
3 roky |
||||
|
Forma štúdia |
denná |
||||
|
Druh školy |
štátna |
||||
|
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||||
|
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||||
|
1. |
2. |
3. |
Spolu |
||
|
TEORETICKÉ VYUČOVANIE |
15,5 |
14 |
13,5 |
43 |
|
|
Všeobecnovzdelávacie predmety |
9,5 |
6,5 |
6 |
22 |
|
|
Slovenský jazyk a literatúra |
2 |
2 |
1 |
5 |
|
|
Cudzí jazyk a) |
1,5 |
1,5 |
2 |
5 |
|
|
Etická/ Náboženská výchova b) |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Občianska náuka c) |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Chémia |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Matematika |
1 |
1 |
1 |
3 |
|
|
Informatika |
- |
- |
1 |
1 |
|
|
Telesná a športová výchova d), i) |
2 |
2 |
1 |
5 |
|
|
Odborné predmety g) |
6 |
7,5 |
7,5 |
21 |
|
|
Ekonomika |
- |
2 |
1 |
3 |
|
|
Hospodárske výpočty j) |
- |
- |
1 |
1 |
|
|
Spoločenská komunikácia |
1 |
1 |
- |
2 |
|
|
Potraviny a výživa |
2 |
1 |
1 |
4 |
|
|
Technológia |
2 |
1 |
2 |
5 |
|
|
Stolovanie |
1 |
1,5 |
1,5 |
4 |
|
|
Hotelové služby |
- |
1 |
1 |
2 |
|
|
Praktické vzdelávanie |
18 |
21 |
21 |
60 |
|
|
Odborný výcvik e), f) |
18 |
21 |
21 |
60 |
|
|
Spolu |
33,5 |
35 |
34,5 |
103 |
|
Učebný plán hostunský DUAL:
|
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
||||
|
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||||
|
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
||||
|
Kód a názov učebného odboru |
6489 H hostinský, hostinská |
||||
|
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
||||
|
Dĺžka štúdia |
3 roky |
||||
|
Forma štúdia |
denná |
||||
|
Druh školy |
štátna |
||||
|
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||||
|
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||||
|
1. |
2. |
3. |
Spolu |
||
|
TEORETICKÉ VYUČOVANIE |
15,5 |
14 |
13,5 |
43 |
|
|
Všeobecnovzdelávacie predmety |
9,5 |
6,5 |
6 |
22 |
|
|
Slovenský jazyk a literatúra |
2 |
2 |
1 |
5 |
|
|
Cudzí jazyk a) |
1,5 |
1,5 |
2 |
5 |
|
|
Etická/ Náboženská výchova b) |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Občianska náuka c) |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Chémia |
1 |
- |
- |
1 |
|
|
Matematika |
1 |
1 |
1 |
3 |
|
|
Informatika |
- |
- |
1 |
1 |
|
|
Telesná a športová výchova d), i) |
2 |
2 |
1 |
5 |
|
|
Odborné predmety g) |
6 |
7,5 |
7,5 |
21 |
|
|
Ekonomika |
- |
2 |
1 |
3 |
|
|
Hospodárske výpočty j) |
- |
- |
1 |
1 |
|
|
Spoločenská komunikácia |
1 |
1 |
- |
2 |
|
|
Potraviny a výživa |
2 |
1 |
1 |
4 |
|
|
Technológia |
2 |
1 |
2 |
5 |
|
|
Stolovanie |
1 |
1,5 |
1,5 |
4 |
|
|
Hotelové služby |
- |
1 |
1 |
2 |
|
|
Praktické vzdelávanie |
18 |
21 |
21 |
60 |
|
|
Odborný výcvik e), f) |
18 |
21 |
21 |
60 |
|
|
Spolu |
33,5 |
35 |
34,5 |
103 |
|
Fotogaléria