6323 K hotelová akadémia
5-ročný študijný odbor
Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie a dodatok k vysvedčeniu o maturitnej skúške, výučný list
Absolvent študijného odboru hotelová akadémia je po päťročnom štúdiu kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný riešiť praktické problémy podnikateľskej praxe v hotelierstve a v spoločnom stravovaní. Kvalifikovanie organizuje a riadi hospodársku činnosť a prevádzku v zariadeniach reštauračného stravovania, účelového spoločného stravovania a v zariadeniach prechodného ubytovania. Po vykonaní záverečnej skúšky sú žiaci pripravení pre úspešné vykonávanie praktických odborných činností, ktoré súvisia s technikou obsluhy, stolovaním a technológiou prípravy jedál.
Po ukončení päťročného štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a je schopný samostatne podnikať. Absolventi hotelovej akadémie sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách, hlavne so zameraním na cestovný ruch, spoločné stravovanie a príbuzné odbory ak si doplnia vedomosti z matematiky vo voliteľnom predmete. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností musí mať absolvent široký odborný profil doplnený všeobecným vzdelaním. Má byť adaptibilný pre prácu v príbuzných odboroch, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti v praxi a používať racionálne metódy práce, ovládať práce podnikateľa, dôležité manuálne zručnosti, realizovať podnikateľské zámery. Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť absolventa, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.
Počas štúdia nadobudnú študenti znalosť 2 resp. 3 cudzích jazykov (NEJ, AJ, FRJ, RJ) na úrovni, ktorá im umožní plynule vyjadrovanie sa a komunikáciu s cudzincami. Absolvent je schopný zvládnuť zásady prípravy podnikateľských plánov a rozvoja podnikateľských činností v podmienkach trhovej ekonomiky, zásady jednoduchej a zložitej obsluhy, princípy a technologické postupy prípravy pokrmov. Absolvent tohoto štúdia vie využívať počítač v manažmente podniku a pracovať s prostriedkami kancelárskej a záznamovej techniky. Vie viesť jednoduché a podvojné účtovníctvo malých a stredných podnikateľských subjektov
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav.
Absolvent môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
Učebný plán:
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
||||||
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||||||
Kód a názov ŠVP |
63, 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
||||||
Kód a názov študijného odboru |
6323 K hotelová akadémia |
||||||
Stupeň vzdelania |
úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A |
||||||
Dĺžka štúdia |
5 rokov |
||||||
Forma štúdia |
denná |
||||||
Druh školy |
štátna |
||||||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||||||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|
|||||
1. |
2. |
3. |
4. |
5. |
Spolu |
||
Všeobecnovzdelávacie predmety |
22 |
17 |
13,5 |
12,5 |
11 |
76 |
|
Jazyk a komunikácia |
10 |
10 |
9 |
9 |
9 |
47 |
|
Slovenský jazyk a literatúra e) |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
15 |
|
Prvý cudzí jazyk d), f) |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
20 |
|
Druhý cudzí jazyk d), f), o), s) |
3 |
3 |
2 |
2 |
2 |
12 |
|
Človek a hodnoty |
1 |
1 |
|
|
|
2 |
|
Etická výchova / Náboženská výchova g) |
1 |
1 |
- |
- |
- |
2 |
|
Človek a spoločnosť |
3 |
1 |
1 |
|
|
5 |
|
Dejepis h) |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
|
Občianska náuka h) |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
3 |
|
Človek a príroda |
3 |
|
|
|
|
3 |
|
Geografia i) |
1 |
- |
- |
- |
- |
1 |
|
Chémia i) |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
|
Matematika a práca s informáciami |
3 |
3 |
1,5 |
1,5 |
|
9 |
|
Matematika j) |
2 |
2 |
1,5 |
1,5 |
- |
7 |
|
Informatika d), j) |
1 |
1 |
- |
- |
- |
2 |
|
Zdravie a pohyb |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
10 |
|
Telesná a športová výchova k) |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
10 |
|
Odborné predmety |
13 |
18 |
21 |
22 |
22 |
96 |
|
Teoretické vzdelávanie |
11 |
6 |
4 |
12 |
15 |
48 |
|
Ekonomika |
- |
1 |
2 |
2 |
2 |
7 |
|
Účtovníctvo d) |
- |
- |
- |
2 |
2 |
4 |
|
Právo r) |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
|
Administratíva a korešpondencia d) |
2 |
1 |
- |
- |
- |
3 |
|
Cestovný ruch |
- |
- |
- |
3 |
2 |
5 |
|
Hotelový a gastronomický manažment d) |
- |
- |
- |
4 |
4 |
8 |
|
Marketing u) |
- |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
|
Podnikanie v hotelierstve a gastronómii d) |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
|
Spoločenská komunikácia q) |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
|
Potraviny a nápoje |
2 |
- |
- |
- |
- |
2 |
|
Náuka o výžive |
1 |
- |
- |
- |
- |
1 |
|
Technológia prípravy pokrmov d) |
2 |
2 |
2 |
- |
- |
6 |
|
Technika obsluhy d) |
2 |
2 |
- |
- |
- |
4 |
|
Praktická príprava |
2 |
12 |
17 |
10 |
5 |
46 |
|
Rezervačné a informačné systémy d), u) |
- |
- |
- |
- |
1 |
1 |
|
Ekonomické cvičenia v cvičnej firme t) |
- |
- |
- |
3 |
- |
3 |
|
Cvičenia z techniky obsluhy d) |
- |
- |
3 |
- |
- |
3 |
|
Odborný výcvik d), n), r), u) |
2 |
12 |
14 |
7 |
4 |
39 |
|
Voliteľné predmety |
|
|
|
|
2 |
2 |
|
Animačné a kongresové služby |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
|
Matematika |
- |
- |
- |
- |
2 |
2 |
Fotogaléria

























































