Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín, Ul. P. Jilemnického 24, 911 01 Trenčín používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosostn.sk. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
SOŠ obchodu a služieb Trenčín Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • TSK Erb Facebook
    • TSK Erb Instagram
  • Odbory
  • Voľné pracovné pozície
  • Prenájom
  • Hlavná stránka
  • Škola
    • Deň otvorených dverí 2024
    • Voľné pracovné pozície
    • Virtuálna prehliadka školy
    • Vedenie školy
    • Školský parlament
    • Školský poriadok
    • História školy
    • Školské prevádzky
    • Prenájom
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Priamy nájom
    • Verejné obstarávanie
    • Protispoločenská činnosť
    • Prístup k informáciám
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
    • ŠTUDIJNÉ
    • UČEBNÉ
    • Nadstavbové štúdium
  • Vyučovanie
    • Pedagogicko-organizačné pokyny 2025/2026
    • Termíny prázdnin
    • Aktualizovaná novela školského zákona č. 290/2024 Z.z.
    • Triedy a odbory 2025/2026
    • NAJtrieda Jilemáku
    • Záujmové krúžky
    • Praktická príprava
    • Maturita 2025
    • SOČ
    • Neformálne vzdelávanie
    • Žiacka knižka
    • Rozvrh
    • Zastupovanie
  • Prijímacie konanie
    • 2. kolo prijímacích skúšok pre 2025/2026
    • Výsledky prijímacieho konania 2. kolo
    • Výsledky prijímacieho konania pre školský rok 2025/2026
    • Informácie k prijímaciemu konaniu
    • Odbory pre 2025/2026
    • Nadstavbové štúdium
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026
    • Duálny systém
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre šk. rok 2026/2027
    • Zoznam zamestnávateľov pre duálne vzdelávanie
  • Projekty
    • Projekt Debarierizácia škôl a školských zariadení
    • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III
    • School Food Climate Challenge – Zmeňme svet prostredníctvom jedla
    • Projekt School Food Climate Challenge
    • Projekt - Participatívny rozpočet na stredných školách v TSK
    • Výzva Zážitkové vzdelávanie
    • Enviroprojekt 2022
    • Projekt Recyklohry
    • Program Skutočne zdravá škola
    • Zdravotnícky pracovník v strednej škole
    • Peer review – Kvalita školy
    • Program Erasmus plus vytvára základy pre medzinárodné partnerstvá škôl
    • Projekt FinQ
    • Spolu úspešnejší 2021
    • Moderná škola-základ úspechu
    • PP Program pre školy
    • Výučba v reálnych podmienkach ako modul škola realitou 2
  • Poradenstvo
    • Žiadosť o podporné opatrenia
    • Školský podporný tím
    • Školský špeciálny pedagóg
    • Školský psychológ
    • Školský psychológ
    • Výchovný poradca
    • Pedagogickí asistenti
    • Zdravotnícky pracovník
    • Školský digitálny koordinátor
    • Kariérový poradca
    • Koordinátor prevencie
    • Kontaktný policajt
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • Kontakt

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy:
    Ul. P. Jilemnického 24
    912 50 Trenčín

     

    Telefón: +421 32 65 097 11
    Email školy: info@sosostn.sk

  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram
  • English
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Odbory
  3. UČEBNÉ
  4. 2964 H cukrár, cukrárka

2964 H cukrár, cukrárka

3-ročný učebný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 2964 H cukrár, cukrárka po ukončení prípravy samostatne zvládne prípravu všetkých druhov ciest (liate, linecké, lístkové, kysnuté, pľundrové, piškótové, vafľové, odpaľované, vizovické). Vie pripraviť jednoduché i zložité múčniky, upiecť rezy, rolády, korpusy na prípravu tort, dokáže pripraviť vhodné náplňové hmoty (plnky), ovláda techniku poťahovania (polevy-čokoládová, fondánová, agarová a pod.).

Dokáže rovnomerne krájať hotové cukrárske výrobky, ovláda techniky striekania, tvarovania, modelovania (príprava marcipánu, farbenie, tvarovanie) a zdobenia múčnikov. Má cit pre krásu, dokáže kreatívne pracovať, používa vhodné cukrárske pomôcky (ozdobné vrecúško, špeciálne vykrajovadlá, cukrársky nôž...). Dokáže pripraviť fondán, griláž, karamel, kulér, ovláda prípravu jadrových a tertských hmôt, medovníkov, nepečených výrobkov, omeliet, nákypov, pudingov, zmrzlín, parfé, oblátok, dia výrobkov.

Absolvent vie pripraviť pracovisko, pričom dodržiava bezpečnostné a hygienické predpisy,dokáže správne hodnotiť akosť výrobkov, sleduje trvanlivosť výrobkov, vie používať a vypĺňať výrobno-technickú evidenciu. Je schopný prijímať objednávky, podávať informácie o cukrárskych výrobkoch, ovláda prácu na kontrolnej pokladnici, vie inkasovať tržby, ošetrovať a skladovať potraviny a použitý inventár (špeciálne vykrajovadlá, poháre, príbory, taniere a pod.)

V rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu. Vysoké nároky sú dané aj na rozsah zrakového poľa, priestorové videnie, rozlišovanie zvuku, udržiavanie rovnováhy, rozlišovanie čuchových podnetov, rozdelenie pozornosti, praktické myslenie, písomný a slovný prejav, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť. Požiadavky sú kladené aj na rozlišovanie farieb a farebných odtieňov, rozlišovanie chuti, samostatné myslenie a odolnosť voči senzorickej záťaži.

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore cukrár, cukrárka je odborný výcvik a praktické cvičenia.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva v dielni v škole alebo na pracovisku zamestnávateľa.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95 % za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-          cukrár, prevádzkar, vedúci cukrárne,

-          súkromný podnikateľ v oblasti cukrárskej výroby

-          možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ a následne na VŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:      

https://siov.sk/wp-content/uploads/2019/02/SVP_29-Potravinarstvo.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

  • ŠkVP 2964 H cukrár, cukrárka (PDF 890,51 kB)

Fotogaléria

C01
C02
C03
C04
C05
C06
C07
C08
14440883_1212737538768705_7225302040524472697_n
14442793_1576368342670989_141023300_n
14445781_1576368269337663_696407161_n
14449826_1212737735435352_1980553311167988810_n
14459774_1576368332670990_489519999_n (1)
14470780_1576368346004322_188961945_n (2)
14470919_1576368359337654_2036026245_n
01kuchar
02kuchar
03kuchar
04kuchar
C01
C02
C03
C04
C05
C06
C07
C08
14440883_1212737538768705_7225302040524472697_n
14442793_1576368342670989_141023300_n
14445781_1576368269337663_696407161_n
14449826_1212737735435352_1980553311167988810_n
14459774_1576368332670990_489519999_n (1)
14470780_1576368346004322_188961945_n (2)
14470919_1576368359337654_2036026245_n
01kuchar
02kuchar
03kuchar
04kuchar

Videogaléria

Vytlačiť

Partneri

Tesco
MCDonalds
Panorama TN
Mercedes TN
Leoni
Kursalon
Kúpele TT
Kaufland
Nay
DM
Billa
Lidl

Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • Škola
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
  • Vyučovanie
  • Prijímacie konanie
  • Projekty
  • Poradenstvo
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • Kontakt
  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram

Adresa školy:
Ul. P. Jilemnického 24
912 50 Trenčín

 

Telefón: +421 32 65 097 11
Email školy: info@sosostn.sk

Generuje CMS BUXUS
Cookies nastavenie | Cookies - viac informácií | Vyhlásenie o prístupnosti | Ochrana osobných údajov | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu