Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín, Ul. P. Jilemnického 24, 911 01 Trenčín používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.sosostn.sk. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
SOŠ obchodu a služieb Trenčín Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • TSK Erb Facebook
    • TSK Erb Instagram
  • Odbory
  • Voľné pracovné pozície
  • Prenájom
  • Hlavná stránka
  • Škola
    • Deň otvorených dverí 2024
    • Voľné pracovné pozície
    • Virtuálna prehliadka školy
    • Vedenie školy
    • Školský parlament
    • Školský poriadok
    • História školy
    • Školské prevádzky
    • Prenájom
    • Správy o činnosti
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Priamy nájom
    • Verejné obstarávanie
    • Protispoločenská činnosť
    • Prístup k informáciám
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
    • ŠTUDIJNÉ
    • UČEBNÉ
    • Nadstavbové štúdium
  • Vyučovanie
    • Pedagogicko-organizačné pokyny 2025/2026
    • Termíny prázdnin
    • Aktualizovaná novela školského zákona č. 290/2024 Z.z.
    • Triedy a odbory 2025/2026
    • NAJtrieda Jilemáku
    • Záujmové krúžky
    • Praktická príprava
    • Maturita 2025
    • SOČ
    • Neformálne vzdelávanie
    • Žiacka knižka
    • Rozvrh
    • Zastupovanie
  • Prijímacie konanie
    • 2. kolo prijímacích skúšok pre 2025/2026
    • Výsledky prijímacieho konania 2. kolo
    • Výsledky prijímacieho konania pre školský rok 2025/2026
    • Informácie k prijímaciemu konaniu
    • Odbory pre 2025/2026
    • Nadstavbové štúdium
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026
    • Duálny systém
    • Kritériá prijímania žiakov na štúdium pre šk. rok 2026/2027
    • Zoznam zamestnávateľov pre duálne vzdelávanie
  • Projekty
    • Projekt Debarierizácia škôl a školských zariadení
    • Projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III
    • School Food Climate Challenge – Zmeňme svet prostredníctvom jedla
    • Projekt School Food Climate Challenge
    • Projekt - Participatívny rozpočet na stredných školách v TSK
    • Výzva Zážitkové vzdelávanie
    • Enviroprojekt 2022
    • Projekt Recyklohry
    • Program Skutočne zdravá škola
    • Zdravotnícky pracovník v strednej škole
    • Peer review – Kvalita školy
    • Program Erasmus plus vytvára základy pre medzinárodné partnerstvá škôl
    • Projekt FinQ
    • Spolu úspešnejší 2021
    • Moderná škola-základ úspechu
    • PP Program pre školy
    • Výučba v reálnych podmienkach ako modul škola realitou 2
  • Poradenstvo
    • Žiadosť o podporné opatrenia
    • Školský podporný tím
    • Školský špeciálny pedagóg
    • Školský psychológ
    • Školský psychológ
    • Výchovný poradca
    • Pedagogickí asistenti
    • Zdravotnícky pracovník
    • Školský digitálny koordinátor
    • Kariérový poradca
    • Koordinátor prevencie
    • Kontaktný policajt
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • Kontakt

  • Fotogaléria
  • Videogaléria
  • Dokumenty

  • Adresa školy:
    Ul. P. Jilemnického 24
    912 50 Trenčín

     

    Telefón: +421 32 65 097 11
    Email školy: info@sosostn.sk

  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram
  • English
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
  1. Hlavná stránka
  2. Odbory
  3. UČEBNÉ
  4. 6445 H kuchár, kuchárka

6445 H kuchár, kuchárka

3-ročný učebný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 6445 H kuchár, kuchárka je kvalifikovaný pracovník, schopný samostatne pracovať v zariadeniach spoločného stravovania. Ovláda práce spojené s prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál. Podieľa sa na zostavovaní menu, resp. jedálneho lístka.

Vie si vypočítať predajnú cenu jedla v kalkulačnom liste a vynormovať jedlo na potrebný počet porcií. Dokáže hospodárne nakladať so surovinami, správne ich skladovať a pripravovať jedlá podľa systému HACCP. Ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, vie vysvetliť zásady protipožiarnych pravidiel v spoločnom stravovaní, má kultivované spoločenské správanie.

Je schopný pracovať samostatne i tímovo, vie prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Dokáže komunikovať s hosťom i v anglickom jazyku.

Má základné ekonomické vedomosti, týkajúce sa podniku a podnikateľskej činnosti v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania. Dokáže efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.

 

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore 6445 H kuchár, kuchárka je odborný výcvik a praktické cvičenia. Žiaci sa môžu pripravovať aj v systéme duálneho vzdelávania.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva:

-         v škole: v školskom závode Gastrocentrum a v školskej jedálni,

-         na pracovisku zamestnávateľa v stravovacích službách,

-         alebo na pracovisku praktického vyučovania ak sa žiak pripravuje v systému duálneho vzdelávania.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95% za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-                     kuchár, kuchárka, šéfkuchár, prevádzkový pracovník,

-                     samostatne podnikajúca osoba v oblasti pohostinských služieb,

-                     možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:     

https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

  • ŠkVP 6445 H kuchár, kuchárka (PDF 888,84 kB)

Fotogaléria

fotka 1 kuchár
fotka 2 kuchár
fotka 3 kuchár
fotka 4 kuchár
fotka 5 kuchár
fotka 6 kuchár
fotka 7 kuchár
fotka 8 kuchár
fotka 9 kuchár
fotka 10 kuchár
20170826_131144
20170826_131229
20170826_131331
20170826_131349
20170826_131359
20170826_132630
20170826_132708
20170826_132812
20170826_132915
20170826_132937
20170826_135201
20170826_151733
20170826_151755
20170826_151942
20170826_152044
20170826_152205
20170826_152546
20170826_153733
20170826_165544
fotka 1 kuchár
fotka 2 kuchár
fotka 3 kuchár
fotka 4 kuchár
fotka 5 kuchár
fotka 6 kuchár
fotka 7 kuchár
fotka 8 kuchár
fotka 9 kuchár
fotka 10 kuchár
20170826_131144
20170826_131229
20170826_131331
20170826_131349
20170826_131359
20170826_132630
20170826_132708
20170826_132812
20170826_132915
20170826_132937
20170826_135201
20170826_151733
20170826_151755
20170826_151942
20170826_152044
20170826_152205
20170826_152546
20170826_153733
20170826_165544

Videogaléria

Vytlačiť

Partneri

Tesco
MCDonalds
Panorama TN
Mercedes TN
Leoni
Kursalon
Kúpele TT
Kaufland
Nay
DM
Billa
Lidl

Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín

TSK Erb

Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

  • Škola
  • Aktuality
  • Podujatia
  • Odbory
  • Vyučovanie
  • Prijímacie konanie
  • Projekty
  • Poradenstvo
  • Stravovanie
  • 2% z dane
  • Kontakt
  • TSK Erb Facebook
  • TSK Erb Instagram

Adresa školy:
Ul. P. Jilemnického 24
912 50 Trenčín

 

Telefón: +421 32 65 097 11
Email školy: info@sosostn.sk

Generuje CMS BUXUS
Cookies nastavenie | Cookies - viac informácií | Vyhlásenie o prístupnosti | Ochrana osobných údajov | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu