Týždeň modrého gombíka 2017

Termín: 15.5.2017 - 19.5.2017

Študenti Žiackej rady vytvorili tím dobrovoľníkov, ktorí budú po celý týždeň vykonávať zbierku pre UNICEF. Týždeň modrého gombíka je celoslovenská verejná zbierka, ktorú organizuje UNICEF Slovensko každý rok v máji. Termín konania zbierky v roku 2017 je 15. - 21.5.2017. 

Aj vy môžete pomôcť Vašimi príspevkami do pokladničiek dobrovoľníkov v našej škole, v uliciach slovenských miest a obcí alebo prostredníctvom elektronickej zbierky na nadej.unicef.sk

Tento rok je zbierka určená deťom na Ukrajine, ktoré trpia v dôsledku ozbrojeného konfliktu. Kríza na Ukrajine trvá už od roku 2014. Situácia na východe krajiny je nestála napriek podpisu viacerých dohôd, v ktorých sa jednotlivé strany dohodli na zložení zbraní a upokojení konfliktu. V súčasnosti kríza ovplyvňuje 3,8 milióna obyvateľov krajiny, z toho 1 milión detí. Obzvlášť ťažká je táto situácia práve pre deti – mnohé rodiny sa stretávajú s obrovskými ťažkosťami, museli sa už niekoľkokrát sťahovať, míňajú sa im finančné zdroje a strácajú psychické schopnosti zvládať vzniknutú situáciu.

UNICEF - Detský fond OSN je celosvetová organizácia, ktorá sa zameriava na dlhodobú
a systematickú pomoc deťom. V súčasnosti má svoje zastúpenie vo viac ako 190 krajinách
a teritóriách sveta, pričom v až 155 z nich priamo realizuje svoje programy pomoci deťom.

Poslaním UNICEF je prispievať k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím, a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál.

Vyslanec dobrej vôle UNICEF je čestný titul pre človeka, ktorý hovorí a koná v prospech detí, na medzinárodnej aj národnej úrovni. Vyslancami UNICEF po celom svete sú  speváci/speváčky, herci/herečky, známi ľudia, ktorí zdieľajú jeden záväzok – zlepšiť životy detí po celom svete.

Prvým Vyslancom dobrej vôle UNICEF vo svete sa stal v roku 1954 americký herec a zabávač Dany Kaey, po ňom herečka Audrey Hepburn a odvtedy ich nasledujú mnohí ďalší. Medzi Vyslancov  dobrej vôle UNICEF vo svete patria napríklad David Beckham, Ewan McGregor, Lionel Messi, Lucy Liu, Mia Farrow, Orlando Bloom, Sir Roger Moore, Jej výsosť kráľovná Rania, Susan Sarandon, Whoopi Goldberg a mnoho ďalších.

Slovenskými vyslancami dobrej vôle sú herečka Kamila Magálová, moderátor Martin „Pyco“ Rausch, herec a režisér Stanislav Štepka a tanečník a choreograf Jaro Bekr.

-I.Košutová- 

Miesto konania

zbierka v škole

Zabezpečuje

Ing. Košutová a Žiacka rada školy

Organizátor

UNICEF

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30