Skrátené štúdium
Škola má vypracované školské vzdelávacie programy v učebných odboroch:
- 2964 H cukrár
- 6445 H kuchár
Skrátená forma štúdia, externá forma, v učebných odboroch sa pre malý záujem v školskom roku 2022/2023 neotvorila.
2964 H cukrár - učebný odbor, skrátené štúdium
Charakteristika absolventa
Obsah vzdelávania v 2-ročnom skrátenom štúdiu učebného odboru 2964 H cukrár je totožný s obsahom vzdelávania uvedeným v tomto štátnom vzdelávacom programe 3 ročného učebného odboru cukrár. . Rozsah vzdelávania vymedzila škola v učebnom pláne svojho školského vzdelávacieho programu tak, aby boli naplnené výkonové a obsahové štandardy konkrétneho učebného odboru.
Absolvent vie zrealizovať výrobu cukrárskych výrobkov: normovanie a prípravu surovín, výrobu výrobkov podľa technologických postupov a receptúr, konečné dohotovenie výrobkov.
Absolvent tohto odboru sa zameriava na prípravu cukrárskych polotovarov, korpusov, hotových výrobkov a zmrzlín tvarovaním, pečením, varením, plnením, krájaním a ďalšou úpravou vrátane ich umeleckého výtvarného spracovania.
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav. Prekážkou prijatia sú poruchy pohybového ústrojenstva (chrbtica, horné a dolné končatiny), dýchacích ciest, chronické a alergické ochorenia kože, tráviaceho ústrojenstva, psychické poruchy, závrate a závratové stavy, ako aj závažné poruchy zraku. Uchádzači nemôžu byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru cukrár sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre pracovníkov v potravinárstve. Do učebného odboru môžu byť prijatí uchádzači, ktorých zdravotný stav posúdil a písomne potvrdil lekár.
Absolvent vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať. Je odborne pripravený na prácu v potravinárstve.
Po úspešnom ukončení štúdia získa výučný list.
Rámcový učebný plán pre 2-ročné skrátené štúdium učebného odboru
2964 H CUKRÁR
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
||
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||
Kód a názov ŠVP |
29 Potravinárstvo |
||
Kód a názov učebného odboru |
2964 H CUKRÁR |
||
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
||
Dĺžka štúdia |
2 roky |
||
Forma štúdia |
externá diaľková |
||
Druh školy |
štátna |
||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov
|
Konzultačné hodiny * |
||
Odborné predmety |
1. |
2. |
Spolu |
Teoretické vzdelávanie |
60 |
46 |
106 |
Ekonomika |
5 |
9 |
14* |
Manažment |
- |
5 |
5* |
Podnikanie |
- |
5 |
5* |
Suroviny |
14 |
4 |
18* |
Technológia |
23 |
13 |
36* |
Potravinárska chémia |
5 |
5 |
10* |
Odborné kreslenie |
9 |
- |
9* |
Stroje a zariadenia |
4 |
5 |
9* |
Praktická príprava |
|
|
|
Cvičenia z technológie |
9 |
14 |
23* |
Odborný výcvik ** |
850** |
750** |
1600** |
Spolu |
|
|
2240 |
Poznámky k RUP:
* 5 vyučovacích hodín = 1 konzultačná hodina
** Predmet Odborný výcvik absolvovaný v plnom rozsahu
6445 H kuchár - učebný odbor, skrátené štúdium
Charakteristika absolventa
Obsah vzdelávania v 2-ročnom skrátenom štúdiu učebného odboru 6445 H kuchár je totožný s obsahom vzdelávania uvedeným vo vzdelávacom programe 3 ročného učebného odboru kuchár. Rozsah vzdelávania vymedzila škola v učebnom pláne svojho školského vzdelávacie programu tak, aby boli naplnené výkonové a obsahové štandardy konkrétneho učebného odboru.
Absolvent samostatne ovláda práce spojené s prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované spoločenské správanie.
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav. Povolanie kuchár nie je vhodné pre žiakov s ochorením obmedzujúcim výkon tejto pracovnej pozície. Do učebného odboru môžu byť prijatí uchádzači, ktorých zdravotný stav posúdil a písomne potvrdil lekár.
Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách kuchár, šéfkuchár, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.
Absolventi vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať. Je odborne pripravený na prácu v potravinárstve.
Po úspešnom ukončení štúdia získa absolvent výučný list.
UČEBNÝ PLÁN UČEBNÉHO ODBORU 6445 H KUCHÁR
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
||
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
||
Kód a názov učebného odboru |
6445 H kuchár |
||
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
||
Dĺžka štúdia |
2 roky |
||
Forma štúdia |
externá diaľková |
||
Druh školy |
štátna |
||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet konzultačných hodín * |
||
1. |
2. |
Spolu |
|
ODBORNÉ PREDMETY |
|
|
|
Teoretické vzdelávanie |
60 |
51 |
111* |
Ekonomika |
5 |
9 |
14* |
Manažment |
- |
5 |
5* |
Podnikanie |
- |
5 |
5* |
Spoločenská komunikácia |
9 |
- |
9* |
Potraviny a výživa |
14 |
5 |
19* |
Technológia prípravy pokrmov |
23 |
18 |
41* |
Stolovanie |
9 |
9 |
18* |
Praktická príprava |
|
|
|
Cvičenia z technológie |
9 |
9 |
18* |
Odborný výcvik |
850** |
750** |
1600** |
Spolu |
|
|
2240 |
Poznámky k učebnému plánu:
* 5 vyučovacích hodín = 1 konzultačná hodina
** predmet OVC absolvovať v plnom rozsahu vyučovacích hodín za celé štúdium