6445 H kuchár
3-ročný učebný odbor
Doklad o vzdelaní: výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške
Absolvent učebného odboru 6445 H kuchár je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.
Absolvent po 3. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom.
Absolvent po 3 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu kuchára - kuchárky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav. Prekážkou prijatia sú chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest, porucha čuchu a diabetes mellitus.
Učebný plán:
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
|||
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
|||
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
|||
Kód a názov učebného odboru |
6445 H kuchár |
|||
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C |
|||
Dĺžka štúdia |
3 roky |
|||
Forma štúdia |
denná |
|||
Druh školy |
štátna |
|||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
|||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|||
1. |
2. |
3. |
Spolu |
|
VŠEOBECNÉ VZDELÁVANIE |
9 |
7,5 |
6,5 |
23 |
Slovenský jazyk a literatúra |
1,5 |
1 |
1 |
3,5 |
Cudzí jazyk a) |
3 |
3 |
3 |
9 |
Etická výchova/Náboženská výchova b) |
1 |
- |
- |
1 |
Občianska náuka c) |
- |
- |
1 |
1 |
Chémia |
1 |
- |
- |
1 |
Matematika |
1 |
1 |
- |
2 |
Informatika |
- |
1 |
- |
1 |
Telesná a športová výchova d) |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
4,5 |
ODBORNÉ VZDELÁVANIE |
24 |
26,5 |
27,5 |
78 |
Teoretické vyučovanie |
9 |
7 |
8 |
24 |
Ekonomika |
1 |
1 |
1 |
3 |
Manažment osobných financií |
- |
- |
1 |
1 |
Podnikanie |
- |
- |
1 |
1 |
Spoločenská komunikácia |
1 |
1 |
- |
2 |
Potraviny a výživa |
2 |
1 |
1 |
4 |
Technológia |
3 |
3 |
3 |
9 |
Stolovanie |
2 |
1 |
1 |
4 |
Praktické vyučovanie e) |
15 |
19,5 |
19,5 |
54 |
Cvičenia z technológie a stolovania |
- |
2 |
2 |
4 |
Odborný výcvik f) |
15 |
17,5 |
17,5 |
50 |
Spolu |
33 |
34 |
34 |
101 |
Účelové kurzy / cvičenia i) |
|
|
|
|
Kurz pohybových aktivít v prírode |
1 týždeň |
|
|
|
Kurz na ochranu života a zdravia h) |
|
|
3 dni |
|
Účelové cvičenia |
2 dni/12 h |
2 dni/12 h |
|
|
Fotogaléria




























































