6444 H čašník, servírka

3-ročný učebný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 6444 H čašník, servírka je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť v zariadeniach spoločného stravovania, pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach. Má vedomosti a praktické zručnosti z techniky obsluhy, ovláda bežné i slávnostné stolovanie. Vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, pripraviť základné druhy miešaných nápojov, káv, predviesť odborný servis vín, vie dokončiť jedlo pred zrakom hosťa, ovláda základy prípravy pokrmov.

Má kultivované a spoločenské správanie, komunikuje s hosťom i v anglickom jazyku.  

Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie pracovať na registračnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne a nápojové lístky, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety. Má základné ekonomické vedomosti, týkajúce sa podniku a podnikateľskej činnosti v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

Absolvent ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, vie používať predpisy HACCP, vie vysvetliť zásady protipožiarnych pravidiel v spoločnom stravovaní. Dokáže efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Vie vyhodnotiť a zaujať kritický postoj k informáciám, vrátane masmediálnych informácií.

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore 6444 H čašník, servírka je odborný výcvik a praktické cvičenia. Žiaci sa môžu pripravovať aj v systému duálneho vzdelávania.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva:

-          v škole: v školskom závode Gastrocentrum, v školskej jedálni,

-          na pracovisku zamestnávateľa v stravovacích službách,

-          alebo na pracovisku praktického vyučovania ak sa žiak pripravuje v systému duálneho vzdelávania.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95 % za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

 

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-          čašník, servírka, barman, barista, somelier,

-          vedúci závodu spoločného stravovania,   prevádzkový pracovník,

-          samostatne podnikajúca osoba v oblasti pohostinských služieb,

-          možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:     

https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria