2964 H cukrár, cukrárka

3-ročný učebný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 2964 H cukrár, cukrárka po ukončení prípravy samostatne zvládne prípravu všetkých druhov ciest (liate, linecké, lístkové, kysnuté, pľundrové, piškótové, vafľové, odpaľované, vizovické). Vie pripraviť jednoduché i zložité múčniky, upiecť rezy, rolády, korpusy na prípravu tort, dokáže pripraviť vhodné náplňové hmoty (plnky), ovláda techniku poťahovania (polevy-čokoládová, fondánová, agarová a pod.).

Dokáže rovnomerne krájať hotové cukrárske výrobky, ovláda techniky striekania, tvarovania, modelovania (príprava marcipánu, farbenie, tvarovanie) a zdobenia múčnikov. Má cit pre krásu, dokáže kreatívne pracovať, používa vhodné cukrárske pomôcky (ozdobné vrecúško, špeciálne vykrajovadlá, cukrársky nôž...). Dokáže pripraviť fondán, griláž, karamel, kulér, ovláda prípravu jadrových a tertských hmôt, medovníkov, nepečených výrobkov, omeliet, nákypov, pudingov, zmrzlín, parfé, oblátok, dia výrobkov.

Absolvent vie pripraviť pracovisko, pričom dodržiava bezpečnostné a hygienické predpisy,dokáže správne hodnotiť akosť výrobkov, sleduje trvanlivosť výrobkov, vie používať a vypĺňať výrobno-technickú evidenciu. Je schopný prijímať objednávky, podávať informácie o cukrárskych výrobkoch, ovláda prácu na kontrolnej pokladnici, vie inkasovať tržby, ošetrovať a skladovať potraviny a použitý inventár (špeciálne vykrajovadlá, poháre, príbory, taniere a pod.)

V rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu. Vysoké nároky sú dané aj na rozsah zrakového poľa, priestorové videnie, rozlišovanie zvuku, udržiavanie rovnováhy, rozlišovanie čuchových podnetov, rozdelenie pozornosti, praktické myslenie, písomný a slovný prejav, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť. Požiadavky sú kladené aj na rozlišovanie farieb a farebných odtieňov, rozlišovanie chuti, samostatné myslenie a odolnosť voči senzorickej záťaži.

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore cukrár, cukrárka je odborný výcvik a praktické cvičenia.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva v dielni v škole alebo na pracovisku zamestnávateľa.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95 % za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-          cukrár, prevádzkar, vedúci cukrárne,

-          súkromný podnikateľ v oblasti cukrárskej výroby

-          možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ a následne na VŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:      

https://siov.sk/wp-content/uploads/2019/02/SVP_29-Potravinarstvo.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Video