Gastro Danubius 2014

Gastro Danubius je výstava, ktorá sa koná každoročne. Je to výstava, ktorá kladie dôraz na všetko, čo sa týka gastronómie. Nájdeme tu všetko, čo je potrebné pre prevádzky aj do domácnosti. Okrem rôznych ochutnávok, predaja vecí, môžeme vidieť ukážky výborných kuchárov.  Preto sa týchto výstav zúčastňujú aj odborné školy, aby sa naučili niečo nové a upevnili si vedomosti.

Na tejto výstave sa konali aj súťaže ako: miešanie nápojov, flair-show, zručnosti a varenie kuchárov a zručnosti baristov.

Ja som sa zúčastnila na súťaži v miešaní nápojov. Spolu so mnou súťažilo 63 študentov z rôznych škôl. Naraz súťažili štyria súťažiaci. Našou úlohou bolo ukázať čo najlepší výkon v barmanskej profesii. Splniť časový limit 5 minút, prezentovať vlastný výkon miešania nápojov, postupovať podľa receptu, dbať na hygienu a estetiku pracoviska a vedieť sa prezentovať.

Touto súťažou som si zlepšila prax v miešaní nápojov, videla som, ako pracujú iní študenti, vyskúšala som si miešanie nápojov pred veľkým publikom. Publikum bolo úžasné, hlavne moji spolužiaci, ktorí ma podporovali.

Môj miešaný nápoj sa volal Anetkino pokušenie (pretože súťažiť mala  Anetka, ale ochorela, tak som túto čestnú úlohu prevzala ja). Môj nápoj pozostával na 1 porciu z nasledujúcich ingrediencií: 3cl brusnicovej vodky, 2cl ginu, 2cl energy vodky, 1cl monin sirupu grenadína, 5cl brusnicového džúsu a doliaty tonikom. Ozdoba bola z plátkov jablka, cocktailovej čerešne a mäty.

Pri mojom výstupe na pódiu z odbornej stránky som postupovala podľa barmanských pravidiel, teda až na shaker, s ktorým som mala menšie problémy, ale nakoniec to porota zhodnotila ako oživenie a pobavenie.

Pri vyhodnocovaní dostal každý súťažiaci diplom za účasť. Na moje prekvapenie som sa umiestnila na druhom mieste.

Som veľmi rada, že som mohla reprezentovať našu školu práve na tejto prestížnej súťaži. Nie len, že som si oprášila zručnosti v miešaní nápojov, ale som sa naučila veľa zaujímavých vecí a pozrela som si celú gastro  výstavu.

Takéto súťaže odporúčam každému skúsiť.

Veronika Galková, 3.HA


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31