Súťaž mladých somelierov VitisTropheé Junior 2016

Dátum a miesto konania: 4.-5. apríl 2016

Organizátor: Asociácia somelierov Slovenskej republiky a Fa Hubert

Somelieri: Simona Micháliková, IV. HA a Filip Bachinec, I. HA  

Žiaci sa zúčastnili 3. ročníka celoslovenskej súťaže somelierov juniorov, ktorú zorganizovala spoločnosť Hubert J.E. s.r.o. a Asociácia somelierov Slovenskej republiky na pôde Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Trenčíne.

Súťažilo 27 žiakov zo 14 škôl celého Slovenska, ktorí neprekročili vekovú hranicu 21 rokov. Základom úspechu bol vedomostný test, zameraný na vinárstvo a vinohradníctvo nielen Slovenska, ale aj na dôležité regióny sveta. Potom nasledovalo senzorické hodnotenie dvoch aromatických vzoriek vôní, zoradenie vzoriek podľa intenzity chuti a opis vzhľadu, vône a chuti jednej vzorky vína. Na záver prvého súťažného dňa sa súťažiaci aj učitelia zúčastnili odbornej prednášky a ochutnávky, ktorú viedla hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková PhD. Druhý súťažný deň pokračoval korektným servisom červeného vína, po tejto časti postúpili do finále traja najlepší súťažiaci. Do finále postúpili s tesným  bodovým rozdielom tri už skúsené somelierky. Finále bolo rozdelené na štyri časti, najskôr museli súťažiace odporučiť k danému menu vhodné vína a nápoje, odhaliť a opraviť chyby vo vínnej karte,  senzoricky zhodnotiť a popísať jednu vzorku bieleho a jednu vzorku červeného vína a následne predviesť servis šumivého vína. Na treťom mieste skončila Nina Šalaiová z Trnavy, druhé miesto obsadila Dominika Kupcová, ktorá je už študentkou Mendelovej univerzity v Brne a prvenstvo z minulého roka zaslúžene obhájila Karin Kovácsová z Nových Zámkov. Ďalšie poradie nebolo zverejňované. 

- Mgr. Janka Švančarová -


Fotogaléria

Video

Majstrovstvá Slovenska somelierov juniorov v Trenčíne 2016

Somelier je gastronomický odborník - špecialista na víno a ostatné nápoje. Pracuje v reštaurácii a je poradcom pre majiteľa a hosťa v oblasti ponuky vín. Vie poradiť hosťovi, aké víno si objednať k jedlu, ktoré si práve vybral.

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31