Trenčiansky pivný somelier 2013

Už po druhýkrát sme sa na našej škole rozhodli zorganizovať súťaž „Trenčiansky pivný somelier“, aby sme ňou pozdvihli pivnú gramotnosť, ktorá je v našej krajine na dosť nízkej úrovni. Súťažilo sa v troch kategóriách: čašník, kuchár a družstvá. Druhý ročník sme obohatili  o kuchársku časť. Po slávnostnom začiatku sa súťažiaci pustili do práce.

Do  kategórie čašník sa prihlásilo 8 študentov. Súťaž sa delila na 3 časti. Vedomostný test, príprava miešaného nápoja na báze piva a čapovanie rezaného piva. Test si súťažiaci napísali už deň vopred, aby sa 17.12.2013 mohli plne koncentrovať na praktické časti súťaže.  Pozostával z teoretických vedomostí o pive a pivovarníctve na Slovensku a bol zostavený pod drobnohľadom Mgr. Švančarovej.  

Prvou praktickou úlohou bolo vytvorenie dvoch miešaných drinkov na báze piva a pivných výrobkov ako napríklad pivea, pivovica, sladovica... Študenti mali určený časový limit prípravy päť minút. Súťažiacim patrí uznanie za naozaj skvelé nápady, ktoré sú inšpiratívne. Pripravované nápoje určite oslovia aj konzumenta, ktorý rád experimentuje s pivom. Porota hodnotila nielen správnu prípravu, ale aj čistotu pomôcok a aj samotný servis.

V druhej praktickej disciplíne súťažiaci čapovali dva poháre rezaného piva. Časový limit na túto disciplínu bol 3 minúty. Tu sa vyskytli menšie nedostatky, hlavne v technike čapovania, ktoré súťažiaci budú musieť odstrániť, ak chcú pomýšľať na dobré umiestnenie v medzinárodnej súťaži.

Porota hodnotila presnosť načapovaného piva, výšku peny a tiež samotný servis. Odbornú komisiu tvorili: Mgr. Švančarová, pán Somorovský, Ing.  Nápoká a pivný sládek z pivovaru Kaltenecker pán Bittara.

V kategórii kuchár sa prihlásilo 9 kuchárov. Súťažiaci mali za úlohu pripraviť 2 porcie jedla, ktorého receptúra obsahuje pivo, prípadne sa k zvolenému pokrmu hodí  pivo od firmy Kaltenecker.

Na prípravu jedla mali dve hodiny. Odbornú komisiu tvorili: Bc. Galková, Mgr. Zámečníková a majster kuchár Štefan Krovina. Úroveň tejto kategórie bola vysoká. Svedčia o tom aj minimálne rozdiely medzi prvými troma súťažiacimi. Kuchári ukázali, že im nechýba inšpirácia ani chuť vymýšľať niečo nové a inovatívne.

Po skončení všetkých disciplín sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie diplomov a vecných cien, ktoré zabezpečil  pivovar Kaltenecker a Urpiner. Komisia nakoniec vybrala troch najlepších z každej kategórie.

Kategória kuchár

1. miesto

Maroš Jambor   3.ČK

2. miesto

Ester Kotlebová   2.HB

3. miesto

Kristián Mikušinec   2.ČK

Kategória čašník

1. miesto

Bibiana Kalabová   2.HA

2. miesto

Lenka Marková   2.HB

3. miesto

Jessica Navrátilová   2.HB

 

 

Kategória družstvá

1. miesto

Jessica Navrátilová, Ester Kotlebová   2.HB

2. miesto

Lenka Markovská, Patrícia Urbanová   2.HB

3. miesto

Simona Michalíková, Kristián Mikušinec   2.HA-ČK

 

Víťazom gratulujeme k úspechu. Ešte doplníme, že z týchto víťazov vytvoríme dve najlepšie družstvá, ktoré budú mať možnosť reprezentovať našu školu na Medzinárodnej súťaži „Trenčiansky pivný somelier.“

Na záver chceme poďakovať našim sponzorom firme Kaltenecker menovite pánovi Bittarovi a pánovi Krovinovi, že napriek svojim pracovným povinnostiam  prišli medzi nás. Ďalej je to pán Somorovský, majiteľ 1. nezávislého baru v Trenčíne, ktorý nám pomáha po materiálnej, ale aj odbornej stránke. Nemôžeme zabudnúť na našich pedagógov, ktorí pripravovali súťažiacich, aby zvládli túto súťaž. Patrí im veľká vďaka.  Ďakujeme aj realizačnému tímu, ktorý dbal na plynulý priebeh súťaže. Ďakujeme aj súťažiacim, že k tejto súťaži pristúpili zodpovedne a pevne veríme, že nadobudnuté vedomosti využijú aj v praxi . Tak teda o rok na pive!


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31