Deň gramotnosti 2016

Z dieťaťa, ktoré číta, sa stáva dospelý, ktorý myslí

 Vedeli ste, že Medzinárodný deň gramotnosti sa oslavuje už od 8. septembra 1967? Nuž veru je to tak. V rovnaký deň, v roku 1966 sa konal v Teheráne 1. svetový kongres o boji proti analfabetizmu. A ôsmy september bol vyhlásený aj za Svetový deň prvej pomoci. Gramotnosť, analfabetizmus, prvá pomoc. Gramotný človek je taký, ktorý vie čítať a písať, analfabet je človek negramotný, teda taký, čo neovláda znalosť písania a čítania.

Preto sa už opakovane niesol začiatok školského roku na našej škole – povestnom trenčianskom Jilemáku v duchu testovania všetkých typov gramotností. Naši pedagógovia určili začiatok veľkej celoškolskej súťaže na deň 8. september 2016 – presne o ôsmej hodine ráno. Rozvrh hodín vystriedal harmonogram testovacích miestností a rôznorodých činností.

V celom areáli školy sa nachádzalo  niekoľko stanovísk, ktoré  mala za úlohu navštíviť každá jedna trieda. Overili sme si rôzne druhy gramotnosti: čitateľskú, jazykovú, finančnú, športovú, počítačovú, ba dokonca aj funkčnú a tou bolo predvedenie poskytnutia prvej pomoci. Pedagógovia si pre nás vymysleli jednoduchšie, aj náročnejšie úlohy z oblasti geografie, literatúry, gastronómie, športu a hier, enviromentalistiky a vyskúšali nás aj z anglických porekadiel. Pekne naše vedomosti prevetrali, až sa nám z hláv parilo, ale odhodlane sme zbierali body, aby sme ich mali čo najviac. V súťaži 24 tried si 6 tried odnieslo aj sladkú odmenu v podobe výhry za najviac získaných bodov.

Moja trieda sa medzi víťazmi síce neocitla, ale víťazom zo srdca blahoželám:

MATURITNÉ ODBORY (20 tried):

1. miesto – IV.R

2.miesto – II.HB, II.N, IV.ČK

3.miesto – II KZ

UČEBNÉ ODBORY ( 4 triedy):

1. miesto – II.H

Vďaka tomuto dňu sme si otestovali našu gramotnosť. Rada by som skončila mottom: „Z dieťaťa, ktoré číta, sa stáva dospelý, ktorý myslí.“ Tento výrok hovorí za všetko a práve ten by mal byť koreňom našej motivácie k ďalšiemu úspešnému roku.

-autor Romana Rokášiová-


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30