6323 K hotelová akadémia
5-ročný študijný odbor
Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie a dodatok k vysvedčeniu o maturitnej skúške, výučný list
Absolvent študijného odboru hotelová akadémia je po päťročnom štúdiu kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, schopný riešiť praktické problémy podnikateľskej praxe v hotelierstve a v spoločnom stravovaní. Kvalifikovanie organizuje a riadi hospodársku činnosť a prevádzku v zariadeniach reštauračného stravovania, účelového spoločného stravovania a v zariadeniach prechodného ubytovania. Po vykonaní záverečnej skúšky sú žiaci pripravení pre úspešné vykonávanie praktických odborných činností, ktoré súvisia s technikou obsluhy, stolovaním a technológiou prípravy jedál.
Po ukončení päťročného štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností a je schopný samostatne podnikať. Absolventi hotelovej akadémie sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách, hlavne so zameraním na cestovný ruch, spoločné stravovanie a príbuzné odbory ak si doplnia vedomosti z matematiky vo voliteľnom predmete. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností musí mať absolvent široký odborný profil doplnený všeobecným vzdelaním. Má byť adaptibilný pre prácu v príbuzných odboroch, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti v praxi a používať racionálne metódy práce, ovládať práce podnikateľa, dôležité manuálne zručnosti, realizovať podnikateľské zámery. Pre plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnosť absolventa, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.
Počas štúdia nadobudnú študenti znalosť 2 resp. 3 cudzích jazykov (NEJ, AJ, FRJ, RJ) na úrovni, ktorá im umožní plynule vyjadrovanie sa a komunikáciu s cudzincami. Absolvent je schopný zvládnuť zásady prípravy podnikateľských plánov a rozvoja podnikateľských činností v podmienkach trhovej ekonomiky, zásady jednoduchej a zložitej obsluhy, princípy a technologické postupy prípravy pokrmov. Absolvent tohoto štúdia vie využívať počítač v manažmente podniku a pracovať s prostriedkami kancelárskej a záznamovej techniky. Vie viesť jednoduché a podvojné účtovníctvo malých a stredných podnikateľských subjektov
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav.
Absolvent môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
Dokumenty na stiahnutie
- ŠkVP 6323 K hotelová akadémia | PDF (999,03 kB)