6444 K čašník, servírka

4-ročný študijný odbor

Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie a dodatok k vysvedčeniu o maturitnej skúške, výučný list

Absolvent je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť v obsluhe. Vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, vie dokončiť jedlo pred zrakom hosťa, pripraviť základné druhy miešaných nápojov, káv, ovláda základy prípravy pokrmov, komunikáciu s hosťom, vie pracovať s registračnou pokladňou. 

Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.

Absolvent po 4. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 4 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.

Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav bez poruchy funkcií nosného a pohybového systému. Uchádzač nesmie trpieť alergickým ochorením kože, najmä rúk a tváre, alergickým ochorením dýchacích ciest, srdcovými, cievnymi a psychickými chorobami. Musí mať dobrý sluch a zrak.

Učebný plán:

Názov ŠkVP

Hotelierstvo a gastronómia

Kód a názov  ŠVP

64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby

Kód a názov študijného odboru

6444 K  čašník, servírka  

Stupeň vzdelania

úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia

4 roky

Forma štúdia

denná

Druh školy

štátna

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1.  

2.

3.

4.

Spolu

Všeobecnovzdelávacie predmety

20

18

12

11

61

Slovenský jazyk a literatúra

3

3

3

3

12

Cudzí jazyk a)

4

4

4

4

16

Druhý cudzí jazyk a)

3

3

2

2

10

Etická výchova / Náboženská výchova b)

1

1

-

-

2

Dejepis

1

1

-

-

2

Občianska náuka

1

1

1

-

3

Geografia

-

1

-

-

1

Chémia

2

-

-

-

2

Matematika

2

1

1

1

5

Informatika

1

1

-

-

2

Telesná a športová výchova c)

2

2

1

1

6

Odborné predmety

15

17

22

22

76

Teoretické vzdelávanie

9

9

5

7

30

Ekonomika

2

2

1

1

6

Podnikanie v hotelierstve a gastronómii a)

-

-

-

2

2

Cestovný ruch

-

-

2

-

2

Administratíva a korešpondencia

2

-

-

-

2

Účtovníctvo

-

-

-

2

2

Potraviny a výživa

-

2

-

-

2

Technológia prípravy pokrmov f)

1

1

-

-

2

Technika obsluhy f)

3

3

2

2

10

Komunikácia v praxi

1

1

-

-

2

Praktické vzdelávanie

6

8

17

15

46

Aplikovaná informatika a)

-

-

1

1

2

Cvičenia z technológie a techniky obsluhy

-

2

2

-

4

Odborný výcvik e)

6

6

14

14

40

Voliteľné predmety

-

-

1

1

2

Úvod do sveta práce

-

-

-

1

1

Manažment osobných financií d)

-

-

1

-

1

Komunikácia v cudzom jazyku d)

-

-

1

1

2

Nepovinné predmety

-

1

-

-

 

Modelovanie hotelovej prevádzky

-

1

-

-

1

Spolu

35

35

35

34

139

Účelové kurzy / cvičenia

 

 

 

 

 

Kurz pohybových aktivít v prírode

5 dní

5 dní

-

-

 

Kurz na ochranu života a zdravia

-

-

3 dni

-

 

 Účelové cvičenia

2 dni

2 dni

-

-