6444 K čašník, servírka
4-ročný študijný odbor
Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie a dodatok k vysvedčeniu o maturitnej skúške, výučný list
Absolvent je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť v obsluhe. Vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, vie dokončiť jedlo pred zrakom hosťa, pripraviť základné druhy miešaných nápojov, káv, ovláda základy prípravy pokrmov, komunikáciu s hosťom, vie pracovať s registračnou pokladňou.
Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.
Absolvent po 4. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 4 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Zdravotné požiadavky: dobrý zdravotný stav bez poruchy funkcií nosného a pohybového systému. Uchádzač nesmie trpieť alergickým ochorením kože, najmä rúk a tváre, alergickým ochorením dýchacích ciest, srdcovými, cievnymi a psychickými chorobami. Musí mať dobrý sluch a zrak.
Učebný plán:
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
|||||
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
|||||
Kód a názov študijného odboru |
6444 K čašník, servírka |
|||||
Stupeň vzdelania |
úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A |
|||||
Dĺžka štúdia |
4 roky |
|||||
Forma štúdia |
denná |
|||||
Druh školy |
štátna |
|||||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
|||||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
|||||
1. |
2. |
3. |
4. |
Spolu |
||
Všeobecnovzdelávacie predmety |
20 |
18 |
12 |
11 |
61 |
|
Slovenský jazyk a literatúra |
3 |
3 |
3 |
3 |
12 |
|
Cudzí jazyk a) |
4 |
4 |
4 |
4 |
16 |
|
Druhý cudzí jazyk a) |
3 |
3 |
2 |
2 |
10 |
|
Etická výchova / Náboženská výchova b) |
1 |
1 |
- |
- |
2 |
|
Dejepis |
1 |
1 |
- |
- |
2 |
|
Občianska náuka |
1 |
1 |
1 |
- |
3 |
|
Geografia |
- |
1 |
- |
- |
1 |
|
Chémia |
2 |
- |
- |
- |
2 |
|
Matematika |
2 |
1 |
1 |
1 |
5 |
|
Informatika |
1 |
1 |
- |
- |
2 |
|
Telesná a športová výchova c) |
2 |
2 |
1 |
1 |
6 |
|
Odborné predmety |
15 |
17 |
22 |
22 |
76 |
|
Teoretické vzdelávanie |
9 |
9 |
5 |
7 |
30 |
|
Ekonomika |
2 |
2 |
1 |
1 |
6 |
|
Podnikanie v hotelierstve a gastronómii a) |
- |
- |
- |
2 |
2 |
|
Cestovný ruch |
- |
- |
2 |
- |
2 |
|
Administratíva a korešpondencia |
2 |
- |
- |
- |
2 |
|
Účtovníctvo |
- |
- |
- |
2 |
2 |
|
Potraviny a výživa |
- |
2 |
- |
- |
2 |
|
Technológia prípravy pokrmov f) |
1 |
1 |
- |
- |
2 |
|
Technika obsluhy f) |
3 |
3 |
2 |
2 |
10 |
|
Komunikácia v praxi |
1 |
1 |
- |
- |
2 |
|
Praktické vzdelávanie |
6 |
8 |
17 |
15 |
46 |
|
Aplikovaná informatika a) |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
|
Cvičenia z technológie a techniky obsluhy |
- |
2 |
2 |
- |
4 |
|
Odborný výcvik e) |
6 |
6 |
14 |
14 |
40 |
|
Voliteľné predmety |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
|
Úvod do sveta práce |
- |
- |
- |
1 |
1 |
|
Manažment osobných financií d) |
- |
- |
1 |
- |
1 |
|
Komunikácia v cudzom jazyku d) |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
|
Nepovinné predmety |
- |
1 |
- |
- |
|
|
Modelovanie hotelovej prevádzky |
- |
1 |
- |
- |
1 |
|
Spolu |
35 |
35 |
35 |
34 |
139 |
|
Účelové kurzy / cvičenia |
|
|
|
|
|
|
Kurz pohybových aktivít v prírode |
5 dní |
5 dní |
- |
- |
|
|
Kurz na ochranu života a zdravia |
- |
- |
3 dni |
- |
|
|
Účelové cvičenia |
2 dni |
2 dni |
- |
- |
|